IPR i bevægelse

I 2025 er verden præget af kriser, uforudsigelighed og geopolitiske spændinger. Europa er under pres på flere fronter, herunder konkurrenceevnen. Hvordan påvirker det øgede pres på forsyningskæder og mulige handelshindringer virksomhedernes tilgang til IP? Vil spilleregler under konstant forandring blive den nye virkelighed, og hvilken betydning kan det få for IP-systemet?

På IP-rettens Dag fokuserer vi på de strukturer og systemer, som danske virksomheder skal navigere i. Hvordan ser verden ud fra et amerikansk IP-perspektiv? Hvad betyder Kinas øgede fokus på innovation og grønne teknologier for Europa og for IP-systemerne?

Vi ser ind i en tid med både udfordringer og muligheder - og det kommer til at påvirke arbejdet med IP for både virksomheder, rådgivere og myndigheder.

Velkommen til IP-rettens Dag.

 

Se program 

Praktisk information

10. april 2025

Kl. 10.00-16.00
Registrering, morgenmad og netværk fra kl. 09.30

2795 DKK

Prisen er inklusive kursusbevis og forplejning.
Tilmeldingsfrist 3. april 2025

Charlottehaven

Hjørringgade 12C
2100 København Ø

Temaer

Globale IP-tendenser

USA har en historisk stærk IP-position, understøttet af en lang tradition for innovation, som stadig står højt på agendaen. Amerikanske virksomheder, fx techgiganter, har med stærke IP-porteføljer beskyttet deres teknologiske fremskridt, hvilket giver dem en global konkurrencefordel. Hertil kommer, at USA i stigende grad indarbejder IP-vilkår i handelsaftaler. Samtidig vokser presset fra Kina, som har integreret IP centralt i landets 5 års plan. Her er klare mål for IP-aktivitet, orkestreret af den kinesiske patentmyndighed, som nu har en høj placering i det kinesiske hierarki.

Hvad betyder de globale IP-bevægelser for Europa og danske virksomheders innovation, vækst og forretning? Og hvilke muligheder har de for at navigere i den globale konkurrence? Det giver tidligere direktør for USPTO, Andrei Iancu et bud på i sit keynote oplæg.

Emnet vil blive udfoldet i en spændende paneldebat med Andrei Iancu, VKR Holding og Coloplast.

IP som europæisk konkurrenceparameter

Den europæiske konkurrenceevne skal styrkes, hvis vi fortsat skal bevare velstanden i Europa. Det kræver ambitiøse mål for innovation, hvor danske og europæiske virksomheder bl.a. ved hjælp af velfungerende rammer for IPR kan udnytte det fulde potentiale af deres investeringer.

For mange virksomheder er IPR en hjørnesten i deres vækst og succes, og her spiller varemærke- og designbeskyttelse en helt central rolle i at sikre produkter og brands mod kopiering og misbrug. Med afsæt i EUIPO’s strategiske 2030-plan udfolder João Negrão, Executive Director, EUIPOs visioner og konkrete initiativer på området og giver indsigt i udviklingen inden for brug af varemærker og design i EU.

Et panel bestående af João Negrão, en IP-rådgiver og spændende virksomheder vil efterfølgende debattere udviklingen. Denne del af programmet vil snarest blive uddybet.

Nordiske IP-bevægelser

Norden har stærke forudsætninger for at bidrage til løsning af miljø- og klimaudfordringer: højtuddannet befolkning, stærk digital infrastruktur og forståelse for grøn omstilling – især blandt de yngre generationer. Men hvordan ser det ud med innovationen i Norden?

I en spændende paneldebat mellem direktørerne fra de nordiske IP-kontorer tager vi temperaturen på innovationen i regionen. Hvad kendetegner de enkelte landes brug af og tilgang til IP og innovation? Og hvilken rolle spiller de nordiske IP-kontorer i denne sammenhæng?

Efter debatten introduceres den nye Nordic Innovation Award, som hylder nordisk innovation. Bag prisen står de fem nordiske IP-kontorer, og prisen overrækkes til vinderen, udpeget af en nordisk jury. 

 

Grænseløst samarbejde om IP-håndhævelse

Kom med ind bag kulissen, når National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) deler deres erfaringer med at bekæmpe IP-kriminalitet i Danmark. Hør om, hvordan NSK prioriterer indsatsen og få indblik i, hvordan kriminelle bagmænd bl.a. udnytter de nyeste teknologiske muligheder.

NSK's internationale samarbejde styrkes løbende og omfatter bl.a. Europol og Interpol i indsatsen for at bekæmpe kopivarer. Vi dykker ned i den seneste udvikling, nye tendenser og metoder.

Iværksætter og investor i en uforudsigelig verden

Tommy Ahlers lever af og for gode ideer - og for at investere i dem. En af Danmarks succesfulde iværksættere deler ud af sine erfaringer og giver sine synspunkter på innovationens betydning for bl.a. klimakrisen.

Tommy Ahlers vil i samtale med Martin Krasnik også fortælle om at navigere i en uforudsigelig verden med et ønske om at forandre tingene.

 

 

Martin Krasnik er dagens moderator

Martin Krasnik er chefredaktør på Weekendavisen og en af Danmarks mest markante interviewere. Han er tidligere vært på DR2 Deadline og korrespondent i London, Jerusalem og New York.

Martin er forfatter til en række bøger.

Årets talere

Vært

Sune Stampe Sørensen

Direktør, Patent- og Varemærkestyrelsen

Sune har mange års erfaring fra ledende stillinger i centraladministrationen og har siden 2017 stået i spidsen for at løfte IP-miljøet i både Danmark og Europa. 

Sune er bestyrelsesmedlem i Nordic Patent Institute (NPI) og Danish-Chinese Business Forum. Via sit medlemskab af det Administrative Råd i European Patent Office (EPO) og Management Board i European Union Intellectual Property Office (EUIPO) har Sune stor indsigt i at forbedre rammevilkårene for dansk erhvervsliv og solid erfaring i den internationale IP-verden.

Keynote

João Negrão

Executive Director, European Union Intellectual Property Office

João Negrão is the Executive Director of the EUIPO since 1 October 2023. João originally joined the EUIPO as head of the Executive Director's Cabinet in 2010 and between 2011 and 2020 he was Director of the International Cooperation and Legal Affairs Department of the EUIPO. Between 2021 and 2023 he has held the position of President of the EUIPO Boards of Appeal. 

Before joining the EUIPO, João held different positions in the Portuguese public administration. He holds a master's degree in law and a bachelor's degree in international relations. 

Keynote

Andrei Iancu

Partner, Sullivan & Cromwell LLP

Andrei Iancu is a partner at Sullivan & Cromwell and one of the leading voices in intellectual property law and innovation policy.

He is a former Undersecretary of Commerce for Intellectual Property and Director of the U.S. Patent and Trademark Office (USPTO), a position to which he was confirmed unanimously by the Senate.

Mr. Iancu has decades of experience representing plaintiffs and defendants in IP matters in all areas of technology and in courts and tribunals across the United States.

Martin Sick Nielsen

Vice President, Group IP, Coloplast A/S 

Martin har mange års erfaring fra ledende IP-stillinger både i industrien og rådgivningsbranchen.

Før sin nuværende stilling som leder af IP-funktionen i Coloplast har Martin været leder af IP-funktionen i henholdsvis GN Store Nord A/S og VKR Holding A/S og senior partner i Zacco, hvor han har repræsenteret klienter i IP-konflikter og transaktioner.

Martin er jurist fra Københavns Universitet.

 

Steen Olsen

Vice Group General Counsel, VKR Holding A/S 

Steen Olsen er Vice Group General Counsel i VKR Gruppen. Han er uddannet advokat (L) og har en LL.M. fra University of London. Med en baggrund i advokatbranchen leder han i dag VKR Group IPR, der varetager VKR Gruppens ejerinteresser og globale aktiviteter inden for IPR. Derudover arbejder han med risikostyring og har gennem mange år beskæftiget sig indgående med konkurrenceret.

I dag fokuserer Steen Olsen primært på det strategiske krydsfelt mellem produktudvikling, IPR og marked samt på at synliggøre den værdiskabelse, som IPR bidrager til.

Claus Barrett

Partner, Bech-Bruun

Claus er afdelingsleder for IP & Trademarks. Claus har i over 20 år arbejdet med blandt andet international varemærkeret, designret og ophavsret og global håndhævelse med særligt fokus på Kina og USA.

Claus har væsentlig erfaring med international IP-strategi og håndhævelse af rettigheder såvel internationalt som i Danmark, ligesom Claus også arbejder med ESG, green claims og retssager.

Claus har undervist i kursusfagene international ophavsret, international varemærkeret og markedsføringsret i 25 år på Aarhus Universitet, og han har desuden undervist på CBS og udenfor Danmark i forskellige immaterialretlige emner. 

 

Louise Unmack

Vice President, Global Head of Legal & IP, Pandora A/S

Louise har 25 års erfaring fra IP-branchen, både som rådgiver og i industrien. Louise har opbygget og leder Pandora's IP team, der arbejder dedikeret på at beskytte og effektivt at håndhæve virksomhedens IP-rettigheder globalt. I dag omfatter Louises ansvarsområde den global juridiske funktion, herunder Corporate og Commercial Legal udover IP & Brand Protection. 

Louise har tidligere arbejdet som rådgiver og partner hos Zacco, hvor hun primært beskæftigede sig med rådgivning og konflikthåndtering indenfor varemærke-, design- og ophavsretlige problemstillinger. 

Louise er jurist fra Københavns Universitet og advokat (H).

Kathrine Myhre

Director General, Norwegian Industrial Property Office

Kathrine has a broad background and competence in innovation, business and export strategy as well as creation and scaling of companies. She is also a member of the National Export Council.

Before she entered her role in NIPO, she was CEO of the largest health cluster in Norway, Norway Health Tech, which she established in 2009. Norway Health Tech was awarded the NCE-status by Innovation Norway’s cluster program in 2015. It received Gold Label-status from the European cluster organisation in 2016 and was recertified with the gold label in 2018. She initiated and was chair of the board of Norway’s first health incubator, Aleap, and was awarded HIMSS Future50 European Achievement Award in 2019.

Anna Jardfelt

Director General, Swedish Intellectual Property Office

Anna Jardfelt is Director-General of the Swedish Intellectual Property Office since August 2024.

She has many years of experience in senior positions mainly within the Swedish Diplomatic Service. She has served as Ambassador to the UN in Geneva working i.e. with WIPO. She has also served as Ambassador of Sweden to Kenya and as PSC Ambassador to the European Union.

Anna is a member of the Administrative Council of the European Patent Office (EPO) as well as of the Management Board of the European Union Intellectual Property Office (EUIPO). She holds a Master of Laws (LL.M).

 

 

Antti Riivari

Director General, Finnish Patent and Registration Office

Antti Riivari has been the Director General of the Finnish Patent and Registration Office (PRH) since 2017. Apart from being the Industrial Property Office, PRH is responsible for the Finnish Trade Register, and the oversight of statutory auditors.

Mr. Riivari has served in various ministries since 1992. He is a member of the Administrative Council and Chairman of the Patent Law Committee in the EPO, as well as a member of the Management Board of EUIPO. He is also the President of European Business Registry Association (EBRA). 

Mr. Riivari has a master’s degree in law from the University of Helsinki in 1992.

Borghildur Erlingsdottír

Director General, Icelandic Intellectual Property Office

Borghildur has over 25 years of experience in intellectual property and global cooperation. 

She was elected Deputy Chairman of the Administrative Council of the European Patent Office  in 2019. She is Chairman of the Nordic Patent Institute and has chaired the EFTA Working Group on IP.

She is actively involved in shaping IP policy and innovation in Iceland, serving on Reykjavík University Council and various national committees.

Borghildur holds a law degree from the University of Iceland, an LL.M. in from Stanford University, and  Advanced Management diploma from IESE Business School. 

Jan Østergaard

Fagleder og specialanklager, Anklagemyndigheden ved National enhed for Særlig Kriminalitet

Jan Østergaard er fagleder og specialanklager for National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), der behandler og fører alle danske straffesager om IPR-sager, fortrinsvis ophavsrets- og varemærke (design)-sager.

Siden 2022 har han været medlem af EUIPO´s Legal Expert Group, hvor Danmark bidrager med know how og erfaringsudveksling både med EU-kolleger, 3. lande, andre myndigheder (fx. Toldvæsenet) og private rettighedsorganisationer. NSK deltager i det danske ministerielle netværk, der har fokus på bl.a. awareness og håndhævelse i bred forstand.

Jan Østergaard har en mangeårig ledelsesmæssig baggrund i Anklagemyndigheden og har en MPG i offentlig ledelse.

Amir Amirian

Specialanklager, Anklagemyndigheden ved National enhed for Særlig Kriminalitet

Amir Amirian er specialanklager for National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), der behandler og fører alle danske straffesager om IPR-sager, fortrinsvis ophavsrets-, varemærke- og designsager. Amir har arbejdet med området de seneste 8 år, hvor han har ført større og komplicerede straffesager om immaterielretskrænkelser, både for by- og landsretter.

Derudover deltager Amir som Danmarks repræsentant i møder hos EUIPO, og han bidrager her med know-how og erfaringsudveksling både med EU-kolleger, 3. lande, andre myndigheder og private rettighedsorganisationer.

Amir har tidligere arbejdet i Justitsministeriets departement.

Tommy Ahlers

Iværksætter og grøn investor

Tommy er uddannet cand.jur. og har en række direktørposter bag sig.

Tommy er forhenværende medlem af Folketinget for Venstre, hvor han var uddannelses- og forskningsminister og klimaordfører.

Senest har Tommy været med til at stifte ventureselskabet Look Up Ventures, og han er desuden adjungeret professor ved DTU.

Kursusbevis

På IP-rettens Dag får du kursusbevis svarende til 7 lektioner for din deltagelse. Vi følger Advokatsamfundets regler for udstedelse af dokumentation for deltagelse i løbende efteruddannelse.

Kontakt

Har du spørgsmål til konferencen?
Skriv til Anne Charlotte Zöllner eller ring på + 45 4350 8320.
Se forretningsbetingelser