Årets vindere kommer fra Frankrig, Tyskland, Irland, Holland, Schweiz, Rusland og USA. Der er fire kvindelige vindere. Det er det højeste antal nogensinde.
Den årlige prisuddeling anerkender enkeltpersoner og hold, der med deres opfindelser har bidraget til at fremme teknologi, yderligere social og økonomisk udvikling og skabe beskæftigelse. Vinderne er valgt af en uafhængig international jury blandt flere end 500 opfindere og teams.
”Jeg er særligt glad for at se, at årets Inventor Award anerkender det store bidrag kvindelige opfinderne har ydet på mange områder, der traditionelt er domineret af mænd. Gennem deres resultater har disse opfindere præget en række industrier og åbnet nye muligheder. Eksempelvis ved at gøre transporten mere miljøvenlig og give os mulighed for at reducere affald og få strømforsyning til livreddende medicinske implantater. Deres opfindelser gør det muligt for os at kigge ind i menneskekroppen for medicinsk diagnose og endog måle fysisk love på de mindste skalaer,” sagde EPOs præsident Benoît Battistelli i sin tale ved prisoverrækkelsen.
Kemiingeniør Esther Sans Takeuchi er en af årets kvindelige prismodtagere. Hun modtager prisen for sin opfindelse af kompakte batterier, der anvendes i de fleste implanterbare hjertedefibrillatorer (ICD'er).
Du kan se årets øvrige vindere her.
Danske nominerede
Danske opfindere har tidligere markeret sig stærkt ved tidligere prisoverrækkelser. 2018 er ingen undtagelse, idet tre danske opfindere var indstillet.
Gaute Munch og Erik Hansen fra LEGO var indstillet til årets prisuddeling for med deres programmerbare robotter, MINDSTORMS, at have lært millioner af brugere i alle aldre grundprincipperne for computer-programmering, robotteknologi og interaktiv problemløsning i Danmark og i store dele af verden.
Foruden teamet bag MINDSTORMS i LEGO var endnu en dansker nomineret. Teknologichef Henrik Stiesdahl i Siemens Wind Power var nomineret til en ærespris i kategorien ’Lifetime Achevements’ for sin opfindelse af havvindmøllen udviklet i Bonus Energy.
Talrige analyser fra både Danmark og Europa viser en positiv sammenhæng mellem virksomheders brug af patenter og og deres forretningsmæssige succes.
Danmark er blandt de førende lande, når det kommer til patentaktivitet.