Tag ægte ferieminder med hjem i bagagen

Publiceret 29-07-2019

Billige mærkevarer frister, når danskerne fylder kufferterne med souvenirs fra eksotiske lande. Men pas på: Kopivarer er potentielt farlige. Patent- og Varemærkestyrelsen har lavet en guide, som sikrer, at dine ferieminder er sikre – og ægte.

Den danske sommer er lunefuld. Af samme årsag valfarter mange danskere sydpå for at sikre familien en ferie, hvor der er garanti for en bikinilinje, aktiviteter i strandkanten og ikke mindst ferieminder i form af souvenirs. Og når livet skal leves, kommer fristelserne i mange former: Farvestrålende legetøj til børnene, glamourøse smykker og tasker, nye elektroniske gadgets.

Men vær opmærksom. I mange tilfælde kan der være tale om kopivarer!

”Årsagerne til at styre udenom kopierne er talrige. Det har konsekvenser for samfundsøkonomien, men det kan også have alvorlige konsekvenser for dit og dine børns sikkerhed og sundhed. Kopister bekymrer sig ikke om omdømme, men kun om profit. Det betyder, at de ofte gør brug af sundhedsskadeligt materiale,” siger sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen Anne Rejnhold Jørgensen.

”Det er vigtigt at understrege, at det ikke ulovligt at købe kopivarer, men de er ulovlige at handle med erhvervsmæssigt. Derfor risikerer du, at Toldstyrelsen konfiskerer dine kopivarer – ikke på dine eller statens vegne, men på vegne af dem, som ejer rettighederne,” siger Anne Rejnhold Jørgensen.

Hun tilbyder dig her fem råd, som sikrer, at dine ferieminder bliver ægte.

Er prisen mistænkelig lav?

”I alle livets facetter er det en god idé at lytte til sin sunde fornuft. Falder du derfor over en vare, hvor prisen er for lav til at være sand, ja så er det højst sandsynlig også tilfældet. Mange af os er skeptiske, når telefonsælgere forsøger at sælge os en ny forsikring, men hvorfor stoler vi så mere på en gadesælger på strandpromenaden?”

Tjek kvaliteten

”Producenter af kopivarer bliver stadig mere professionelle, så det kan være svært at skelne mellem, hvad der er originalt, og hvad som er falskt. Et godt tip er at nærstudere produktet: Lugter lædertasken af lim? Er sømmene i bukserne ved at gå op? Djævelen ligger altid i detaljerne.

Undersøg emballagen

”Nogle gange er kopisterne dygtigere til at kopiere produktet frem for emballagen. Se derfor efter, om der skiltes for produktinformation, og er der stavefejl?

Sammenligning

”Har dine trofaste sneakers udstået deres værnepligt, og du vil derfor gerne købe et nyt par, kan du med fordel sammenligne dem med de nye. På den måde kan du sammenligne, om sålen har den samme tykkelse, om logoet har samme nuance, er stoffet det samme, etc.

Hvor bliver varen solgt?

”Ligner butikken og ekspedienten en repræsentant for det gældende mærke? Mange mærkevarer reklamerer på deres hjemmeside, hvem deres forhandlere er. Gadesælgeren er næppe en forhandler, men det samme kan gøre sig gældende i stormagasinet

Vidste du at…

Du kan læse mere på jegvælgerægte.dk. Hjemmesiden er et fælles offentligt tiltag mod udbredelse af kopivarer. Bag jegvælgerægte.dk står et netværk af 12 samarbejdende myndigheder.