Designreform: EU-forslag vil gøre designregistrering nemmere og mere tilgængelig

Publiceret 07-12-2022

Den ventede reform af designreglerne i EU er nu skudt i gang. De nuværende designregler skal revideres og blandt andet tilpasses små og mellemstore virksomheders behov.

Europa-kommissionen fremsatte 28. november 2022 deres forslag til ændring af de fælles designregler, som fremover skal gøre det nemmere og mere tilgængeligt at få designbeskyttelse i EU. Forslaget er en modernisering af de mere end 20 år gamle europæiske designregler, som er med til at sikre et afbalanceret og strømlinet designbeskyttelsessystem på tværs af EU-landene. ”Designreformen har været længe undervejs, og vi er glade for, der nu er kommet et forslag, der gør det mere attraktivt for virksomhederne at beskytte deres design. Dansk design har over en længere årrække været med til at positionere Danmark som en førende design nation, og branchen udgør i dag en væsentlig del af dansk eksport og beskæftiger mange iværksættere og små virksomheder, der skal gøre sig gældende på et stærkt konkurrencepræget marked.

Derfor er det væsentligt, at en kommende reform tager udgangspunkt i - og tage særligt hensyn til - de mindre virksomheders behov og muligheder, så de kan få mest muligt ud af deres idéer,” siger Henriette Vængesgaard Rasch, varemærke- og designchef i Patent og Varemærkestyrelsen.  

Modernisering og tilpasning af designreglerne

Forslaget lægger op til at forenkle processen for registrering af design i EU ved at gøre det lettere og billigere at præsentere og kombinere design i en ansøgning. Det foreslås bl.a. at udvide mulighederne for mængderabat ved ansøgning om flere design samt tillade gengivelser af sit design ved hjælp af nyere teknologier. Disse tiltag vil, sammen med en sænkning af ansøgningsgebyret for et EU-design, lette særligt SMV’ernes adgang til designbeskyttelse, hvilket er særligt kærkomment i Danmark, hvor de fleste virksomheder er SMV’er. I forhold til designkrænkelser, foreslår Kommissionen på den ene side at udvide de handlinger, der skal udgøre en overtrædelse af designretten, mens de på den anden side indskrænker eneretten, så det bl.a. bliver muligt at bruge et design i en parodi.

”Reservedelsklausul” skal øge konkurrencen

Som en del af Kommissionens ønske om at harmonisere designreglerne i EU, foreslår de at indføre en ”reservedelsklausul” i direktivet, der fjerner muligheden for designbeskyttelse af reservedele til reparation, i de tilfælde hvor formålet er at genskabe hovedproduktets oprindelige udseende. Det vil særligt få betydning for bilreparationsbranchen, hvor reservedelsproducenterne i nogle EU lande frit kan lave reservedele magen til de originale bildele, mens det i andre EU-lande vil udgøre en krænkelse. Ændringerne i forordning og direktiv sker i forlængelse af Kommissionens handlingsplan for immaterielle rettigheder fra 2020, der har til formål at hjælpe særligt SMV’er med at få mest muligt ud af deres opfindelser, design mv. Forslag til direktiv og forordning følger den almindelige EU-lovgivningsprocedure, og danske interessenter vil blive inddraget i processen i starten af det nye år.

Forslag til forordning kan findes her: Proposal for a Regulation on Community designs (europa.eu) Forslag til direktiv kan findes her: Proposal for a Directive on the legal protection of designs (recast) (europa.eu)