Til Black Friday vil stærke udsalgspriser lokke mange til at gøre en tilsyneladende god handel. Men ofte er tilbuddet for godt til at være sandt. Det kan være svært at gennemskue, når købet sker online - især for de unge. Tal fra den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO, viser, at 4 ud af 10 unge mellem 15 og 24 år har købt kopivarer uden at vide det inden for det seneste år.
”Uanset om man er ung eller ældre, så er det vigtigt at se sig godt for, når man handler på nettet. Udover at man ved køb af kopivarer ikke støtter de innovative virksomheder, hvilket er slemt nok i sig selv, så risikerer man også, at de kriminelle bagmænd bag kopivarerne benytter sundhedsskadelige stoffer i fx forfalsket kosmetik, tekstiler eller legetøj. Forfalsket elektronik kan også bryde i brand fordi det ikke lever op til sikkerhedskravene,” siger Barbara Suhr-Jessen, sektionschef hos Patent- og Varemærkestyrelsen.
Desuden viser en række rapporter fra bl.a. Europol, at bagmændene bag kopivarerne i vidt omfang er organiserede kriminelle. De kan tilmed være involveret i andre former for alvorlig kriminalitet som fx handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse, hvidvask eller menneskehandel.
”Som forbruger risikerer man at komme til at støtte den slags kriminelle grupper, hvis man køber kopivarer. Det er mange ikke opmærksomme på,” siger Barbara Suhr-Jessen.
De kriminelle bagmænd bliver hele tiden dygtigere til at snyde forbrugerne. Særligt ved nethandel kan det være svært at skelne kopierne fra de ægte varer. Det er ikke længere kun luksusprodukter, som dyre tasker, ure og tøj, der forfalskes. I dag bliver nærmest alle typer af produkter forfalsket – fx også kosmetik, legetøj og elektronik.
”Det er let at blive snydt til at købe kopivarer, men heldigvis kommer man langt ved at følge nogle få enkle råd. Det helt grundlæggende råd er, at hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også. Derfor er det vigtigt at huske sin kritiske sans, inden man hurtigt klikker videre på ”køb-knappen” i kampen om det gode tilbud, ” siger Barbara Suhr-Jessen.
Op til Black Friday og julehandlen lancerer Patent- og Varemærkestyrelsen en kampagne mod kopivarer på sociale medier. Kampagnen sætter fokus på farerne ved kopivarer og giver gode råd til, hvordan man styrer uden om de forfalskede varer.
Sådan spotter du kopier på nettet
Der er 5 tegn, man kan gå efter, når man skal spotte kopivarer på nettet.
- Er der sprogfejl og skæve priser?
- Er prisen mistænkelig lav med lidt for gode rabatter?
- Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller falske? Tjek også "Om os"-siden.
- Er web-adressen mærkelig?
- Er betalingsmulighederne mistænkelige?
Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen. Kontakt din bank.
Få hjælp og gode råd
Se de 6 gode grunde til at vælge ægte varer i stedet for kopivarer på jegvælgerægte.dk. Siden drives af de 12 myndigheder i Ministeriernes Netværk mod IPR-krænkelser, som samarbejder tæt om at bekæmpe kopivarer.
Både forbrugere og virksomheder kan desuden få information og indledende vejledning om kopivarer af Hotline om kopivarer hos Patent- og Varemærkestyrelsen. Skriv til enforce@dkpto.dk eller ring på 22 60 56 87 (telefonen er åben alle hverdage kl. 9.30 - 11.30).