Igen er voucheren, der giver økonomisk tilskud til at søge patent, blevet revet væk af danske virksomheder. 215 små og mellemstore virksomheder har denne gang benyttet sig af det åbne vindue til at ansøge om at få del i Erhvervsministeriets patentvoucherordning. Mere end ni ud af 10 ansøgninger kommer fra mikrovirksomheder, og størstedelen er inden for life science, grøn teknologi samt robot- og droneteknologi.
Patentvoucherordningen giver små og mellemstore virksomheder økonomisk støtte på op til 75 procent af omkostningerne til et patentansøgningsforløb. Virksomheder kan få op til 75.000 kroner. Hver gang puljen er åbnet, har midlerne været revet væk på få minutter. Og det vidner ifølge direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen Sune Stampe Sørensen om, at de små og mellemstore virksomheder har fået øjnene op for vigtigheden af at søge patent:
”Det er positivt, at der er stor interesse for patentvoucherordningen hos landets små og mellemstore virksomheder. Det er vigtigt, at de kan se værdien af at patentere deres opfindelse - at de vil passe på deres idéer. Og det vil Patent- og Varemærkestyrelsen gerne hjælpe med. Med et patent står virksomhederne stærkere i den globale konkurrence, når de skal rejse kapital og ikke mindst beskytte deres idéer mod kopister”, siger Sune Stampe Sørensen.
Ny Frederikshavn-virksomhed på medicinalområdet
Formålet med ordningen er blandt andet at ruste virksomheder, så de står stærkere mod kopister, når de skal ind på markedet med et nyt produkt. Det har også været helt afgørende for mikrovirksomheden fra Frederikshavn, Decubimax, der har udviklet en trykaflastende bandage, som kan anvendes forebyggende i sårbehandling.
”For os var det vigtigt at kunne beskytte vores opfindelse og beholde rettighederne til produktet” siger Charlotte Karred Christensen, sygeplejerske og én af stifterne af Decubimax, som i 2024 har taget patent på en bandage, som understøtter en systematisk tilgang til sårbehandling. Decubimax’ bandage indeholder et element, som gennem synlig markering gør det muligt for alt plejepersonale at genplacere bandagen korrekt ved sårbehandling.
”Tilskuddet fra patentvoucheren har betydet, at vi fik mulighed for at søge om patent. Nu er der investorer, der har fået interesse for vores produkt, og vi kan fortsætte med at videreudvikle og markedsføre vores produkt i samarbejde med en større virksomhed inden for medicinalbranchen” siger forretningspartner og markedsføringsansvarlig for Decubimax, Marlen Skjærbæk.
Det er Erhvervshus Nordjylland, der administrerer den landsdækkende ordning, og her konstaterer direktør Lars Erik Jønsson, at der har været stor interesse gennem de år, ordningen har kørt.
”Patentvoucherordningen er meget populær blandt startups og mindre virksomheder. For dem er omkostningerne ved at søge patent ofte høje og kan udgøre en betydelig barriere for at søge patent. Med patentvoucheren kan de få støtte til udgifterne, og det kan være afgørende i forhold til at sikre ejerskabet af deres teknologier og produkter, og dermed for virksomhedernes konkurrenceevne og vækstmuligheder,” siger Lars Erik Jønsson.