På mange måder har 2024 igen været et specielt år påvirket af krig i Europa, større usikkerhed, inflation og stigende forbrugerpriser. Samtidig har det også været et år præget af optimisme i mange brancher. Her er innovation og immaterielle rettigheder afgørende, da rettigheder er en forudsætning for vækst, skalering og en god forretning.
Desto større er glæden ved at kunne konstatere, at de initiativer, vi har søsat i løbet af året, har sat et aftryk blandt virksomhederne.
Patentvoucherordningen, som er et af initiativerne i IP-handlingsplanen, har netop afsluttet ansøgningsrunden i november. Ordningen ser ud til at hjælpe præcist de virksomheder, den er tiltænkt. Mere end ni ud af 10 ansøgninger kommer fra mikrovirksomheder, og størstedelen er inden for life science, grøn teknologi samt robot- og droneteknologi. Patentvoucherordningen fortsætter i 2025-2028 som led i Regeringens iværksætterstrategi til glæde for mange flere iværksættere og små og mellemstore virksomheder.
2024 er også året, hvor den største reform af patentsystemet i flere årtier havde et års fødselsdag. De danske virksomheder har taget godt imod den nye mulighed, og tal fra EPO viser, at der er indsendt mere end 1100 ansøgninger om enhedspatent fra danske virksomheder, siden enhedspatentet trådte i kraft i juni 2023.
I WIPO blev der indgået hele to nye IP-traktater i 2024. En traktat på designområdet, der gør det lettere for designere at beskytte deres design globalt. Desuden blev der vedtaget en traktat om traditionel viden og genetiske ressourcer, som medfører, at patentsystemet i endnu højere grad tager hensyn til den traditionelle viden og de genetiske ressourcer, der er tilgængelige i WIPO’s medlemslande. Vedtagelsen af traktaterne er en milepæl og en styrkelse af det multilaterale samarbejde mellem WIPO’s 193 medlemslande.
På den globale bane har vi endvidere udbygget vores tætte partnerskaber med de brasilianske og indiske IP-myndigheder. Vi har forlænget samarbejdsaftalen med Indien i yderligere fire år og også etableret et partnerskab med Indonesien om IP-beskyttelse og håndhævelse. Vi har indgået en række samarbejdsaftaler med helt nye lande: De nationale IP-myndigheder i Chile og Sydkorea og to samarbejdsaftaler med det slovenske IP-kontor om at styrke ansøgninger og kendskab til betydningen af IP-rettigheder. Senest underskrev vi en samarbejdsaftale, der fornyer vores samarbejde gennem mere end 20 år med det islandske patentkontor. Samarbejdsaften skal understøtte den fortsatte vækst i antallet af islandske patentansøgninger. Det globale samarbejde om IP-rettigheder bidrager til danske virksomheders skalering på markederne, styrker innovation og tilskynder til investeringer.
Retter vi blikket mod vores egne ydelser, så har vi efter ønske fra en række kunder lanceret fleksibel sagsbehandling, hvor kunderne nu har mulighed for at indikere ønsket sagsbehandlingstidspunkt af deres patentansøgning, når de indleverer den digitale ansøgning.
Kundernes behov i praksis bliver altid tydeligere på de virksomhedsbesøg, jeg har deltaget i hen over året. Det er spændende at lære om virksomhedernes mange forskellige IPR-strategier, men også om hvordan grøn omstilling, AI og andre rammevilkår skaber nye muligheder og udfordringer. Samtidig bliver jeg altid lidt klogere på, hvordan vi i Patent- og Varemærkestyrelsen kan forsøge at tilpasse IPR-systemet og vores ydelser til virksomhedernes ændrede behov.
I 2025 fortsætter vores arbejde med initiativer, der bidrager til at løfte innovationen og den grønne omstilling. Vi vil også prioritere iværksættere, som led i regeringens iværksætterstrategi, der inkluderer en IP-startpakke og forlængelse af patentvoucherordningen. Dette giver mindre virksomheder og iværksættere mulighed for at beskytte deres patent-, varemærke- og designrettigheder, hvilket styrker vækst og konkurrenceevne.
En glædelig nyhed er, at København bliver vært for EU’s DesignEuropa Awards 2025, som hylder det bedste af europæisk design og innovation. Det er allerede nu muligt at nominere kandidater til prisen. Patent- og Varemærkestyrelsen er i fuld gang med planlægningen af uddelingen, der finder sted i efteråret. Forberedelserne til EU-formandskabet i andet halvår af 2025 er ligeledes gået i gang, og det tegner til at blive et intensivt forløb med flere store sager på IP-området.
2025 bliver også året, hvor vi for første gang uddeler Nordic Innovation Award. Dette helt nye initiativ er etableret i samarbejde mellem de fem nordiske lande. Formålet er at øge opmærksomhed og kendskab til IP-rettigheder blandt iværksættere og SMV’er ved at hylde nordiske innovationer, der kan bidrage til en mere bæredygtig verden. Det er muligt at indstille kandidater fra starten af januar til og med 2. februar 2025 på www.dkpto.dk.
Vinderen af Nordic Innovation Award bliver afsløret 10. april 2025, hvor vi afholder årets IP-konference med spændende temaer, som er relevante og betydningsfulde for IP-fællesskabet. Vi glæder os til at skabe en fælles dag for alle, der er optaget af IP og forretning. Så sæt allerede nu kryds i kalenderen.
Jeg ser frem til at fortsætte samarbejdet og den inspirerende dialog med alle vores samarbejdspartnere i 2025.
Med ønsket om en god jul og et godt og lykkebringende nytår!
Sune Stampe Sørensen
Direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen