Mentorprogram: Det er guld værd med et trygt rum og en erfaren mentor

Publiceret 19-09-2024

Eva Kühne er iværksætter og virksomhedsejer. Og så er hun en del af Patent- og Varemærkestyrelsens mentorprogram. En ordning, hvor små virksomheder får adgang til sparring og erfaringsudveksling med en mentor med stor IPR erfaring. Hendes mentors brede viden og det fortrolige rum, de har skabt sammen, giver Eva Kühne en tryghed i, at hendes virksomhed er på vej i den helt rigtige retning, når det kommer til brugen af IP-rettigheder.

Ejer af EWA Sensors, Eva Kühne. Photocredit: Eva Kühne

”Man skal have fuld tiltro til, at det her er et fortroligt rum. Så får man mest ud af det”.

Det fortæller Eva Kühne om Patent- og Varemærkestyrelsens mentorprogram. I april 2024 mødte hun sin mentor for første gang, og sammen har de skabt et særligt og trygt rum, hvor hun blandt andet kan vende forretningsfortrolige emner:

”Jeg har fx nogle potentielt store kunder, som jeg er i dialog med. Min mentor er den eneste, jeg har diskuteret det med. Det kan man ikke altid i andre netværkssammenhænge. Men når man er én til én, er det noget andet”.

Diskuterer IP-rettigheder i forretningen

Hver fjerde/femte uge mødes Eva Kühne med sin mentor.

Det er forskelligt, hvordan en mentee og mentor vælger at strukturere deres møder. Det bestemmer de i fællesskab. Men omdrejningspunktet er altid forretningen og IP-rettigheder:

”Omdrejningspunktet for møderne er min virksomhedsstrategi og retning, og hvordan IP-rettigheder skal støtte op om dette. Mere konkret er jeg fx blevet mere bevidst om, hvordan jeg ser Kina som et potentielt marked for EWA; herunder risikoen for kopiering” fortæller Eva Kühne.

Altid haft en iværksætter indeni

Eva Kühne er ingeniør og har arbejdet med teknisk produktudvikling og innovation i over 25 år. I 2020 startede hun virksomheden EWA Sensors, der laver maskinovervågning i realtid ved brug af edge computing. Sensorerne bruges blandt andet på vandpumper, hvor de gør det muligt at forudsige fejl og planlægge reparation, før uheldet er ude.

”Jeg har nok altid haft en iværksætter gemt i mig, og det driver mig at have ansvaret selv, rykke på tingene og gøre en forskel ude i den virkelige verden”, fortæller Eva Kühne, der tidligere har arbejdet i store virksomheder som Grundfos og Danfoss.

Guld værd med en mentor

Eva Kühnes tidligere ansættelser betyder også, at hun ikke er helt ny på IPR området:

”Jeg har en god ballast med fra tidligere ansættelser i virksomheder, der arbejder strategisk med IP-rettigheder. Det har nok også givet mig en forkærlighed for området.”

Med mentorprogrammet har hun kunnet gå endnu dybere med sin forståelse for IP-rettigheder, og blevet klogere på, hvordan hun får mest ud af dem i forhold til sin virksomhed. Det tror hun også, at andre vil have glæde af:

”Det vil også være guld værd for dem, der ikke har den samme ballast som mig. At få dette fortrolige rum og den erfarne mentor”, fortæller hun og slutter:

”Der er jo mange, der godt ved at IP-rettigheder er vigtige. Dem tror jeg, man kan skubbe til og give den her tryghed. Mange vil jo gerne gøre mere ved det”.

Gennem mentorprogrammet har Eva Kühne blandt andet fået:

  • sparring til at arbejde mere strategisk med IPR
  • hjælp til at prioritere, hvilke lande EWA Sensors skal opretholde patenter i
  • sparring til at få to patentansøgninger under udarbejdelse
  • input til arbejdet med brug af varemærker.

Kort om mentorprogrammet

Mentorprogrammet er en ordning, hvor du som mindre virksomhed får sparring fra en mentor, der i minimum fem år har arbejdet strategisk og kommercielt med IP-rettigheder i en større virksomhed.

Mentoren deler sine erfaringer med dig og inspirerer dig til at håndtere netop de udfordringer, som du og din virksomhed har.

Læs mere om programmet